Keresőoptimalizálás: vége a találgatásoknak

Mit ér a SEO manapság?

A keresőoptimalizálás (angolul SEO, vagyis Search Engine Optimization) az egyik leghatékonyabb online marketing eszköz. Viszont vannak olyan hírek is, hogy már nem működik, ideje valami mással próbálkozni. Aki ezt állítja biztosak lehetünk benne, hogy van egy spéci stratégiája fizetett hirdetésekre, vagy valami oktató anyaga közösségi média felületekre.

Az igazság viszont az, hogy a keresőoptimalizálás nagyon jól teljesít és ez így is marad, míg a Google úgy nem dönt, hogy az összes találati eredmény fizetett hirdetés. Az optimalizálás folyamata azonban folyamatosan változik.

A mai napig látok keresőoptimalizáló ügynökségeket, melyek még mindig 100% exact match linkeket építenek. Ami még jobb, a robots.txt-ben „véletlenül” az egész oldalt letiltják a keresőrobotok elől. Sok esetben erről a szintről kell kezdenem a munkát. Milliárdos bevételű hazai és nemzetközi cégeknél is előfordulnak ilyen hibák. Amiről nem tudsz ebben a szakmában, nagy mértékben árthat. Több száz rangsorolási faktor és technikai beállítás létezik, melyek ismerete rengeteg tanulást, tesztelést igényel, és aki nem követi az eseményeket a SEO világában, nagyon csúnyán le tud maradni.

A háború 90 százalékban információ – Napoléon Bonaparte

Keresőoptimalizálás területei

Olyan tartalomírási, technikai SEO és linképítési megoldásokat mutatok, melyekkel hosszú távon megalapozhatod a saját, vagy az ügyfeleid weboldalára érkező organikus forgalom növekedését. Több, mint 15 éve foglalkozom internet marketinggel. Akkoriban a Heuréka még jelentett valamit.

Arról, hogy mi a keresőrendszer és mire való, már sokan, sok helyen írtak. Ebben a cikkben inkább praktikus, azonnal hasznosítható tudást szeretnék megosztani Veled. Mivel a téma alapvetően angol szakszavak használatát igényli, a pontosság és az egyszerűség kedvéért a kulcsszavak esetén például a „hosszú farok” helyett inkább a „long tail” formát használom. A SEO kifejezések és rövidítések magyarázatáról van egy aloldalam.

Alapvetően három nagy területre koncentrálunk, on-page, technikai SEO és off-page.

On-page alapjai

Keresőszó vagy kulcsszó alatt értjük azt, amire keresnek a Google vagy a Bing keresőrendszerben. Pozícióba kerüléshez lennie kell külön az elsődleges szóra egy dedikált oldalnak, amelyen a megfelelő zónákban szerepel a keresőszó és a hozzá kapcsolódó LSI, TF-IDF és egyéb releváns kifejezések. Bármennyire okos a Google mesterséges intelligenciája – a RankBrain –, vagy az újabbnál-újabb algoritmus frissítések, mint a Hummingbird, a lényeg nem változik: egy oldal – egy kulcsszó. Bizonyos esetekben előfordul, hogy olyan szavakra is jó pozícióba kerül az oldal, melyek nincsenek a weboldalon. Erre ne alapozz!

Biztos nagyon jó Facebook-on a „Na ezt sosem gondoltad volna! Így titkolják a pasik, hogy féltékenyek” cím, csak éppen nincs benne keresett kulcsszó. Egy ilyen címmel rögtön van egy cikkünk, amit senki nem fog megtalálni, nem lesz rajta forgalom, és növeli a káros oldalak számát, mely egy bizonyos szintet elérve az egész domaint lerántja. A későbbiekben erről is szó lesz.

Kulcsszóelhelyezési zónák:

Elsődleges helyek:

  • Title
  • H1 cím
  • Body tartalom
  • URL

Másodlagos helyek:

  • H2, H3 címek
  • Linkszöveg
  • Kép ALT szöveg
  • Strong és Italic kiemelés
  • TOC – table of contents
  • Ordered, unordered listák

Talán feltűnt, hogy nem írtam a meta description és keyword zónákat. Bármit hallottál eddig, ezeket ne használd! Különösen nincs szükség ezekre webáruházakban és kisebb téma specifikus oldalakon. Ha ott vannak ezeken a helyeken is a szavak, észre sem veszed és túloptimalizálod az oldalt, aztán jön a fejtörés, hogy miért nem esik be a top10-be. Meta description írásán akkor kezdj el gondolkodni, ha már az első oldalon vagy!

Releváns kulcsszavak keresése

Egy megfelelő részletességgel megírt cikk a fő kulcsszó mellett, akár több száz kapcsolódó kifejezésre is megtalálható lehet. Egy jól sikerült terméklapom egy magyar webáruházban jelenleg közel 700 szóra van a top10-ben. Hol találsz ilyen keresett kifejezéseket? Elsősorban a Google találati lista alján a kapcsolódó keresések listájában. Keress az elsődleges szóra, görgess a lista aljára és megtalálod.

A kiemelt szavakra figyelj, pl.: tippek, tanfolyam. Minél többet építs be a tartalomba. Áss mélyebbre, kattints a linkekre, nézd meg ezeknek a szavaknak a kapcsolódó kereséseit is.

Egy új funkció jelent meg 2018 elején. Miután megnyitsz egy oldalt a találati listában, térj rögtön vissza és a weboldal alatt láthatod a „Mások ezeket keresték még” listát.

A két módszerrel pár perc alatt egy szemrevaló listát gyűjthetsz össze a témakör legkeresettebb szavaival. Ez csak a kezdet, de már így is lényegesen jobb cikket fogsz írni, mint a vetélytársaid többsége.

A keresőszavakkal kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy hiába vagy jó helyen egy jónak tűnő szóra, ha nem hoz feliratkozót, ajánlatkérőt, vásárlót. Mielőtt hónapokat machinálsz egy pozícióért, előbb tesztelned kell az adott szó konverziós lehetőségeit. Ez minden weblapnál eltérő, ezért kell a tesztelés, melynek leggyorsabb és a leghatékonyabb módja az Adwords. Fizetett hirdetéssel kell tesztelned a szavakat mielőtt rossz irányba mennél! A nap végén úgyis csak a konverziók száma a lényeg.

Iratkozz fel a hírlevelemre, ha szeretnél további kulcsszókeresési trükköket tanulni!

Technikai SEO tippek

2018-ban komolyabb algoritmus változásokra nem lehet számítani, inkább a jelenlegiek finomhangolására kerül majd sor. Ezek közül is a két legfontosabb: a honlap betöltés sebessége és a mobilbarát oldal.

Töltési idő

Júliusban várható az úgynevezett Speed Update, mely jobban figyelembe veszi a mobil oldalak töltési sebességét. A töltési idő egyébként nem elsődleges rangsorolási faktor, és a júliusi frissítés sem fog ezen változtatni. Csak azért, mert villámgyors az oldalad, nem fogsz előrébb kerülni. Inkább arról van szó, ha nagyon lassú a weblap, akkor számíthatsz hátrébb sorolásra. Az oldal töltési sebessége tehát inkább másodlagos faktor, mivel ha lassú az oldal, sokan inkább bezárják, amitől magas lesz a bounce rate, a látogató elégedetlen, és jön a büntetés.

A legfontosabb érték melyet nézned kell a sebesség tekintetében, az a TTFB, mely a Google hivatalos ajánlásai alapján legjobb, ha 200 ms alatt van.

Mobilbarát jelleg

Szintén hamarosan várható a mobile-first indexing, melynek a lényege az, hogy ha nincs mobilra optimalizált oldalad, akkor a mobilról indított keresések esetén kevésbé jó pozíciókra szémíthatsz. A másik újdonság, hogy ha van mobilbarát verziója a honlapnak, akkor az kerül indexelésre nem pedig a desktop verzió.

Fontos rangsorolási tényezők

A Semrush által készített tanulmány egyik nagy megállapítása, hogy a legfontosabb faktor a direct látogatás. A linkek háttérbe szorulnak, csak ötödik a listán. Egyre fontosabb a látogatók interakciója, úgy mint a CTR, az oldalon töltött idő, a megtekintett oldalak száma és a visszapattanási arány.

Rangsorolási szempont a https is. Különösen ajánlott beállítani, ha fizetett hirdetéseid is vannak! Egyik kezelt oldalamon 2017 novemberében beállítottam a https-t, egy gyorsabb tárhelyet és egy jobban optimalizált mobil oldalt is. Így sikerült jelentősen csökkenteni az Adwords kattintási összeget.


kattintások száma
költés

Off-Page beállításai

A weblapot érintő külső tényezők összessége, alapvetően a weblapra érkező linkeket jelenti. Ha szigorúan vesszük a szabályokat, szinte minden link, amit építesz a Google minőségi irányelvekkel ellentétes, sőt egyenesen linkekkel elkövetett csalásnak minősül. Az a hivatalos álláspont, hogy írj egyedi tartalmat, a linkek pedig majd jönnek természetes módon.

A helyzet viszont az, hogy maguktól nem jönnek linkek. Hirdetned kell a tartalmad, linkeket kell építened.

“Content is king, but marketing is queen, and runs the household” – Gary Vaynerchuk

A feladatod, hogy természetesnek tűnő linkeket építs. Mivel nincs általános jótanács backlink beállításra, így mindent az adott keresőszó határoz meg. Van amelyiknél 30% exact match anchor text kell, más esetben viszont már a 2% is sok. Ezeket az értékeket csak a konkurencia alapos elemzése által tudod meghatározni. Ebben segíthetnek ezek a programok: Ahrefs, Semrush, Majestic, OpenLinkProfiler.

Ne kövesd el azt a hibát, hogy ülsz egy remekül megírt cikken! A Google és a Youtube lehetőséget biztosít arra, hogy bárki megtalálja a tartalmadat, de ezért neked is tenned kell. Egy jó SEO szakember keresi a linklehetőségeket, fórumokban posztol, szakmai blogokban kommentel.

Összefoglalva az eddigieket, az organikus forgalom nagyon értékes, mennyisége lassan de folyamatosan növelhető, jelenleg még ingyenes. Ebben a bejegyzésben megpróbáltam “röviden” összefoglalni a keresőoptimalizálást. A lényeg azonban a részletekben rejlik. További bejegyzéseimben minden területről részletesen is írni fogok.

Ha egy konkrét kérdésed van SEO-val kapcsolatban, a következő űrlap kitöltése után válaszolni fogok.